İlkokul Çocuğuna Nasıl Ders Çalıştırılır?

İlkokul Çocuğuna Ders Çalıştırma Yöntemleri


 

İlkokul Çocuğuna Nasıl Ders Çalıştırılır?

İlkokul Çocuğuna Ders Çalıştırma Yöntemleri

 

1) Çocuğunuza kendi sorumluluğunu anlatın

Bir çocuğa öncelikle okul hayatında ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini sakin bir dille anlatın. Her insanın hayatında belirli sorumluluklar olduğunu ve bu sorumlulukları yerine getirmemiz gerektiğini söyleyin. Örnek olarak kendinizi verebilirsiniz. Mesela ben işte çalışıyorum ve para kazanmak zorundayım. Bu parayla evin ihtiyaçlarını gideriyorum gibi örnekler verebilirsiniz. Lakin vereceğiniz örnekler çok uçuk olmasın ve çocuğunuzun tanıdığı bir kişiden olsun. Hitap ederken karşınızda bir çocuk varmış gibi değil de yetişkin birey varmış gibi hareket ediniz. Çocuk olgun düşünebilmeyi, sorumluluğun hangi anlama geldiğini ve kendi hayatını şekillendirmesi gerektiğini düşünür. Bizim istediğimiz tam da budur. Çocuğu düşünmeye teşvik etmek. Kısa süre içerisinde de ders çalışma konusunda olumlu bir yanıt alacağınızdan şüpheniz olmasın.

 

2) Baskı yapmak yerine düzgün iletişim kurmayı tercih edin

Çocuğu ödev yapmaya teşvik edelim derken yapılan en büyük hata çocuğa baskı yapmaktır. Zorla güzellik olmaz sözü hemen hemen hayatımızın her alanında geçerlidir. Baskı yaparsanız çocuğu kendinizden uzaklaştırırsınız ve istenilenin zıt yönünde bir davranışa itersiniz. Lakin iyi bir iletişim her sorunun çaresidir. Karşınızdaki çocuğunuz değil de yetişkin bir bireymiş gibi kelimelerinizi özenle seçerek konuşunuz.

 

3) Ödevlerinin hatırlatmasını yapın

Çocuklar sosyal hayata dalınca sorumluluklarını unutabilir lakin siz gerekli hatırlatmaları yaptıktan sonra bu görevini yerine getirmelidir.

 

4) Çocuğunuzu arkadaşları ile kıyaslamayın

İki ya da daha fazla kişiyi birbiri ile karşılaştırmak olumsuzluk yaratır. Bu durum öğüt vermekten çıkar v bir bireyden yana taraf tuttuğunuzu, onu savunduğunuzu gösterir. Eğer ki çocuğunuzun eksik bir yönünü görüyorsanız bunu açık ve sade bir dille ona ifade edin. Karşılaştırmaları tercih etmeyin.

 

5) Çocuğunuz için uygun ders çalışma saatini belirleyin

Her gün belirli saatlerde ders çalışmak hem sorumluluğumuzu hatırlatır hem de ne zaman ne yapmamız gerektiğini plana sokar. Bu teknik ile çocuğunuza sürekli ders çalışması gerektiği saati anlatmanız gerekmez.

 

6) Çocuğunuz ödevini yapmayınca cezalandırmak yerine bu sorumluluğu yerine getirmediğinde doğacak olumsuz sonuçları açıklayın

Cezalandırma ile yol gösterme bazı aileler tarafından tercih edilmektedir. Lakin çocuğunuzu bir yetişkin olarak düşünün. Yetişkin bir kişiyi cezalandırmak yerine iletişim kurmayı tercih etmez misiniz? O halde çocuğunuzu cezalandırmak yerine ona düzgün bir açıklama yaparak, sebep ve sonuçları önüne sererek açıklama yapınız.

 

7) Çocuğunuz haftada belirli günlerde değil her gün düzenli olarak çalışmalı

Bir gün ders çalışayım diğer gün yatayım taktiği tavsiye edilmez. Çünkü insanın her gün yapması gereken bir takım sorumlulukları vardır ve onları yaptığı zaman kendini mutlu hisseder.

 

 

 

8) Çocuğunuzun neden ders çalışmak istemediğini anlamaya çalışın ve alternatif üretin

Çocuğunuzun mutlaka ders çalışmamak için öne sürdüğü sebepler vardır. Bu sebepler bazen geçici olsa da bazen de süreklilik gösteren sebeplerdir. Eğer ki geçici sebeplerse bunu gerçek bir bahane olarak algılayabilirsiniz. Lakin süreklilik gösteren sebeplerde bu sebebi ortadan kaldırmalısınız. Örneğin çocuğunuz bir derse çalışmayı sevmiyor olsun. Her kitabı önüne açtığında oyalanıyor ve ders çalıştığını söylemesine rağmen ödevini yapmıyor. O halde çocuğunuza o dersi sevdirmek için birkaç farklı metod uygulamalısınız. Bu öneriler ile çocuğunuz ders çalışma sorumluluğunu kısa sürede kazanacaktır.

Kaynak: https://www.kamudanses.com/ilkokul-cocuguna-nasil-ders-calistirilir/

 



Kaynak: https://www.kamudanses.com/ilkokulcocugunanasilderscalistirilir/
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi